مشکلات اخیر آب و خشکسالی مشکلات مردم است در مدیریت یکپارچه باید بر فرهنگ سازی مدیریت بحران کار شود.

esfahan

مشکلات اخیر آب و خشکسالی مشکلات مردم است در مدیریت یکپارچه باید بر فرهنگ سازی مدیریت بحران کار شود.

مسعود نصری(دکترای آبخیزداری و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و مسؤل پژوهش سازمان بسیج اساتید استان اصفهان)عوامل مؤثر بروز و تشدید سیلاب متعدد است؛ از عوامل فیزیکی می‎توان به مساحت حوزه تأثیرگذار، شیب و وضعیت پوشش و وضعیت زمین شناسی اشاره کرد که بارش‎ها و عوامل اقلیمی در حقیقت باعث تشدید این عوامل می‎شود. البته اگر به مسیرها و حریم‎ها تجاوز نشده بود، این حجم از خسارت را در مناطق پایین دست داشتیم.

مسعود نصری: عوامل مؤثر بروز و تشدید سیلاب متعدد است؛ از عوامل فیزیکی می‎توان به مساحت حوزه تأثیرگذار، شیب و وضعیت پوشش و وضعیت زمین شناسی اشاره کرد که بارش‎ها و عوامل اقلیمی در حقیقت باعث تشدید این عوامل می‎شود. البته اگر به مسیرها و حریم‎ها تجاوز نشده بود، این حجم از خسارت را در مناطق پایین دست داشتیم.

مسؤل پژوهش سازمان بسیج اساتید استان اصفهان بیان کرد: مشکلاتی که در زمان مدیریت اتفاق می افتد در گوشه و کنار از مردم شنیده می شود مشکلات اخیر آب و خشکسالی مشکلات مردم است در مدیریت یکپارچه باید بر فرهنگ سازی مدیریت بحران کار شود که عمدتاً به صورت مسکن در مناطق مختلف عمل شده است.

در استان خوزستان منابع اعتباری خوبی وجود دارد ولی منابع کمتر در حوزه های تاثیر گذار استفاده می شده است؛ باید به عنوان متولی حوزه های تاثیر گذار خود را ببینیم در مجموعه اصفهان باید حوزه بالادست تاثیر گذار خود یعنی استان چهار محال و بختیاری و کوه های منطقه کوهرنگ را ببینیم در واقع بخشی از اعتبارات را صرف جلوگیری وکنترل از فرسایش آن مناطق کنیم تا آب با کیفیت داشته باشیم و سد رسوبات نداشته باشد.

کشوری موفق است که حداقل 50 درصد از بودجه های عمرانی آن انجام شود. گاهی هم با وجود برخی بودجه ها در حوزه عمران هیچ فعالیت و زیر ساختی انجام نشده است و مدیریت مُسَکنی ایجاد می شود. اگر کار اصولی باشد و کارآمدی پروژه ها به خوبی انجام شود مشکلات برطرف می شود. ما در مدیریت عمرانی به دلیل کمبود اعتبار در سال های بعد دوباره متحمل هزینه می شویم.

* دکتر نصری از نقش فرسایش خاک صحبت کردند. فرسایش خاک چقدر می تواند اهمیت داشته باشد و برای این کار باید چه کرد؟

مسعود نصری:  در ایران مرکزی در سال 1333 و 1336 بارندگی هایی انجام شده است که وضعیت خیلی از حوزه های آبخیز را تغییر داده است. فرسایش های حوزه آبخیز و دره های خیلی بزرگ ناشی از سیلاب هاست که به مرور زمان در سال های مختلف تشدید و بزرگتر شده است و سطح عظیمی از خاک ها به هدر رفته است.

اکنون مسئولان در تخصیص اعتبارات عزم ملی داشته باشند و به حفاظت خاک توجه کنند که در آینده دچار مشکل نشویم؛ زیرا منابع خاک از دست می رود و هیچ تولیدی نخواهیم داشت. شرایط هدر رفت خاک و فرسایش خاک در فاصله یزد تا کرمان حتی با چشم هم دیده می شود و باعث شده است که فضای سبزها کمتر شود و بیشتر مناطق بیابانی شود.

در فاصله تهران تا قم هیچ خاکی وجود ندارد که بخواهیم تولید محصول داشته باشیم ولی در سال های گذشته تولید در آن مناطق بود. از دست دادن خاک از دست دادن کشور است فرسایش خاک در ایران دو تا سه برابر مقیاس جهانی است و بیشتر از حد نرمال است و باید کنترل شود. کنترل آن ناشی از این است که به طور سلیقه ای زمین های کشاورزی را در بالادست در جهت شیب قرار ندهیم به حفاظت خاک توجه داشته و تغییر کاربردی ندهیم.

افزودن دیدگاه جدید

About text formats

Restricted HTML

  • تگ‌های HTML مجاز: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.